Værd at vide

Sunde tarme

Der er for tiden stor fokus på, hvilken type kost, der er god for tarmene. De seneste år har man fundet ud af hvor stor en betydning bakterierne i tarmene har på helbredet. Da 70 % af immunforsvaret har base i tarmene, så det er en god investering at holde dem sunde.

Forskning viser at der er en sammenhæng mellem diversiteten af bakterier og vores helbred. Jo mere varieret vi spiser, jo større bliver diversiteten i bakterierne, hvilket styrker vores sundhed og immunforsvar, så vi bliver mere modstandsdygtige overfor infektioner og visse sygdomme.

 

Pro- eller præbiotika?

Det er bl.a. probiotiske bakterier, der bor i tarmen, som kan forhindre sygdomsfremkaldende bakterier i at vokse. Du fremmer de probiotiske bakterier ved at spise rigeligt med grøntsager og fuldkornsprodukter. Grøntsager og fuldkornprodukter indeholder nemlig bl.a. præbiotisk inulin, en type kostfiber, som de gode probiotiske bakterier lever af.

Der findes også mad tilsat probiotiske bakterier, probiotiske kosttilskud (af varierende kvalitet) og probiotika i fermenterede fødevarer, men med hensyn til hvor gavnlige de er, halter det her noget mere med dokumentationen. Så vil du være sikret en effekt, er en god variation af nedenstående anbefalede fødevarer bedre.  

Kort sagt:

Probiotika: Bakterier, der lever i vores tarme.

Præbiotika: Kostfibre, som er den ”mad” de probiotiske bakterier lever af.

Der findes efterhånden en del spændende bøger om tarmene. F.eks. den inspirerende bog Tarme i topform. Her beskrives, hvilke fødevarer man skal spise og hvilke man skal begrænse, for at få en tarm i topform. Er man blevet inspireret og gerne vil lave blendet sondemad, der er tarmvenlig, så læs med her. Husk at øge kostens fiberindhold langsomt, så tarmene bliver tilvænnet. (Læs mere i blogopslaget om tarmluft).

 

Det anbefales at bruge:

  • Alle slags grøntsager, især de fiberrige og grove af slagsen
  • Alle slags bær
  • Fisk og skaldyr
  • Fjerkræ
  • Nødder, frø og kerner
  • Surmælksprodukter og ost
  • Ris, havre, hirse, boghvede, quinoa og kartofler
  • Bælgfrugter og linser
  • Vand, te og kaffe
  • Mørk chokolade

Det anbefales at begrænse:

  • Gluten
  • Sukker
  • Okse, lam og svinekød
  • Forarbejdet pålæg
  • Færdigretter og fastfood
  • Konsistensmidler
  • Sødestoffer

Har man irritabel tarm, giver fibrene mere luft og ubehag end normalt og det kan være en fordel at undgå visse kulhydrater. Det er beskrevet nærmere i Low FODMAP diæten, men den vil jeg ikke komme nærmere ind på her.

I bogen Tarme i topform er det bl.a. en opskrift på professorens energigrød, som er lavet af Oluf Borbye Pedersen. Du kan finde en justeret version her (link til opskriften Professorens energigrød) som egner sig til blendet sondemad.

Se andre indlæg

Presse

Status og hilsen

Glædelig sondemads-opmærksomheds-uge Måltiderne fra Bellyfood har været på trapperne i flere år. I den kommende tid vil vi invitere jer med på en del af den rejse, det er og ...
Læs mere
Værd at vide

Fødevaresikkerhed og hygiejne

Sådan holder du dine blendemåltider sikre Det er, ligesom det også er ved almindelig madlavning, vigtigt at holde god hånd- og fødevarehygiejne, når man tilbereder, opbevarer og administrerer sondemad. Når ...
Læs mere
Opskrift

Mild havregrødsblend med frugt

Dette blend er et eksempel på et meget simpelt blend, som kan bruges til opstartsfase eller sarte maver, som ikke har vænnet sig til grove grøntsager, krydderier, korn, frø og ...
Læs mere

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vil du have besked, når Bellyfood lancerer sine måltider, og modtage løbende opdateringer ca. hver anden måned?