Værd at vide

Fødevaresikkerhed og hygiejne – Vigtige retningslinjer

Sådan holder du dine blendemåltider sikre

Det er, ligesom det også er ved almindelig madlavning, vigtigt at holde god hånd- og fødevarehygiejne, når man tilbereder, opbevarer og administrerer sondemad. Når råvarer blendes, får de en større overflade og dermed mere gunstige forhold for bakterievækst. Derfor har man lidt strengere retningslinjer med blendede fødevarer end med normale fødevarer.

Bakterier spredes let fra vores hænder til mad, borde og udstyr. Hvis bakterierne udvikler og breder sig, kan det resultere i fødevareforgiftning, der kan give symptomer såsom diarré, opkast og mavesmerter. 

Heldigvis er det let at undgå, hvis man holder en god køkkenhygiejne – se nemme og overskuelige tips herunder. 

Før tilberedning

  • Vask hænder grundigt med sæbe og varmt vand, før råvarer håndteres og specielt efter at have rørt rå fødevarer og grøntsager, som kan have jordbårne bakterier på 
  • Rengør dit arbejdsområde før du starter med at tilberede maden

Tilberedning

  • Råt kød kan indeholde skadelige bakterier, der let kan overføres til andet mad, så hold rå og tilberedte fødevarer adskilte
  • Skyl frugt og grønt 
  • Giv frosne bær et opkog mindst 1 minut
  • Brug forskellige skærebræt til rå og tilberedte råvarer
  • Sørg for at tilberede ved rette temperatur for fødevaren, så skadelige bakterier slås ned/dør
  • Tilbered råvarerne der skal bruges i et blendemåltid, som hvis det skulle spises med munden
  • Varm maden ordentligt op og køl hurtigt ned

Opbevaring

  • Sæt straks det blendede måltid i køleskab i lukket beholder efter brug
  • Blendet mad må max være 2 timer i rumtemperatur
  • Blendet mad kan opbevares i 24-48 timer i køleskabet
  • Blendet mad kan opbevares i fryseren i 1-3 måneder (Retter med fisk og kød kortere tid end retter uden)
  • Frosne måltider skal optøs i køleskab og derefter bruges indenfor max 48 timer
  • Frosne måltider med fisk eller kød koges op igen før brug

Udstyr

  • Alt udstyr brugt, såsom blender, skal rengøres i varmt sæbevand og lufttørre eller ifølge fabrikantens retningslinjer.

For mere info om hygiejne, se Fødevarestyrelsens guide til gode køkkenvaner

Se andre indlæg

Opskrift

Laks og spinat

Her er et blend med laks, spinat og pasta. Vi forsøger at holde vores opskrifter på ca. 100 kcal pr. 100 g, så det er let at regne med og ...
Læs mere
FreeArm. Innovativ hjælp til håndtering af sondemad Udstyr

FreeArm | Innovativ hjælp til håndtering af sondemad | Bellyfood

FreeArm er en “ekstra arm”, der kan hjælpe med at holde diverse udstyr. Bl.a. sondemad og sprøjter. Klemmen, der sidder på FreeArm fastgøres tæt til afrundede stænger, som f.eks. på ...
Læs mere
Livet med Sonde

Unikke Mathilde og sondemaden

Jeg hedder Anne og er mor til Victor på 4 år og Mathilde på 3 år. Jeg har Instagram-kontoen @unikkemathildeogjeg, hvor jeg deler bekymringer og glæder ved at have et ...
Læs mere

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vil du have besked, når Bellyfood lancerer sine måltider, og modtage løbende opdateringer ca. hver anden måned?