Værd at vide

Fødevaresikkerhed og hygiejne

Sådan holder du dine blendemåltider sikre

Det er, ligesom det også er ved almindelig madlavning, vigtigt at holde god hånd- og fødevarehygiejne, når man tilbereder, opbevarer og administrerer sondemad. Når råvarer blendes, får de en større overflade og dermed mere gunstige forhold for bakterievækst. Derfor har man lidt strengere retningslinjer med blendede fødevarer end med normale fødevarer.

Bakterier spredes let fra vores hænder til mad, borde og udstyr. Hvis bakterierne udvikler og breder sig, kan det resultere i fødevareforgiftning, der kan give symptomer såsom diarré, opkast og mavesmerter. 

Heldigvis er det let at undgå, hvis man holder en god køkkenhygiejne – se nemme og overskuelige tips herunder. 

Før tilberedning

  • Vask hænder grundigt med sæbe og varmt vand, før råvarer håndteres og specielt efter at have rørt rå fødevarer og grøntsager, som kan have jordbårne bakterier på 
  • Rengør dit arbejdsområde før du starter med at tilberede maden

Tilberedning

  • Råt kød kan indeholde skadelige bakterier, der let kan overføres til andet mad, så hold rå og tilberedte fødevarer adskilte
  • Skyl frugt og grønt 
  • Giv frosne bær et opkog mindst 1 minut
  • Brug forskellige skærebræt til rå og tilberedte råvarer
  • Sørg for at tilberede ved rette temperatur for fødevaren, så skadelige bakterier slås ned/dør
  • Tilbered råvarerne der skal bruges i et blendemåltid, som hvis det skulle spises med munden
  • Varm maden ordentligt op og køl hurtigt ned

Opbevaring

  • Sæt straks det blendede måltid i køleskab i lukket beholder efter brug
  • Blendet mad må max være 2 timer i rumtemperatur
  • Blendet mad kan opbevares i 24-48 timer i køleskabet
  • Blendet mad kan opbevares i fryseren i 1-3 måneder (Retter med fisk og kød kortere tid end retter uden)
  • Frosne måltider skal optøs i køleskab og derefter bruges indenfor max 48 timer
  • Frosne måltider med fisk eller kød koges op igen før brug

Udstyr

  • Alt udstyr brugt, såsom blender, skal rengøres i varmt sæbevand og lufttørre eller ifølge fabrikantens retningslinjer.

For mere info om hygiejne, se Fødevarestyrelsens guide til gode køkkenvaner

Se andre indlæg

Livet med Sonde

Kok med interesse for mad og måltidsoplevelser til syge

Vil du fortælle om dig selv? Jeg hedder Rasmus, bor i København og arbejder som kok, foredragsholder, forfatter og konsulent. Jeg er uddannet kok og arbejder under navnet Madkonsulenten. Hvordan ...
Læs mere
Udstyr

Sondemad med pumpe

Vi er alle forskellige og har forskellige hverdagsrutiner. Om hverdagen fungerer bedst med eller uden pumpe er også individuelt. Her har vi nævnt nogle fordele og ulemper og hvad vi ...
Læs mere
Presse

Podcast: Med mad i munden

Hvad kan sondemad lære os om det gode måltid? Bellyfoods grundlægger Line har haft besøg af Med Mad i Munden, en podcast af Samvirke. Lyt med når hun fortæller om ...
Læs mere

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vil du have besked, når Bellyfood lancerer sine måltider, og modtage løbende opdateringer ca. hver anden måned?