Sådan holder du dine blendemåltider sikre
Det er, ligesom det også er ved almindelig madlavning, vigtigt at holde god hånd- og fødevarehygiejne, når man tilbereder, opbevarer og administrerer sondemad. Når råvarer blendes, får de en større overflade og dermed mere gunstige forhold for bakterievækst. Derfor har man lidt strengere retningslinjer med blendede fødevarer end med normale fødevarer.
Bakterier spredes let fra vores hænder til mad, borde og udstyr. Hvis bakterierne udvikler og breder sig, kan det resultere i fødevareforgiftning, der kan give symptomer såsom diarré, opkast og mavesmerter.
Heldigvis er det let at undgå, hvis man holder en god køkkenhygiejne – se nemme og overskuelige tips herunder.
Før tilberedning
- Vask hænder grundigt med sæbe og varmt vand, før råvarer håndteres og specielt efter at have rørt rå fødevarer og grøntsager, som kan have jordbårne bakterier på
- Rengør dit arbejdsområde før du starter med at tilberede maden
Tilberedning
- Råt kød kan indeholde skadelige bakterier, der let kan overføres til andet mad, så hold rå og tilberedte fødevarer adskilte
- Skyl frugt og grønt
- Giv frosne bær et opkog mindst 1 minut
- Brug forskellige skærebræt til rå og tilberedte råvarer
- Sørg for at tilberede ved rette temperatur for fødevaren, så skadelige bakterier slås ned/dør
- Tilbered råvarerne der skal bruges i et blendemåltid, som hvis det skulle spises med munden
- Varm maden ordentligt op og køl hurtigt ned
Opbevaring
- Sæt straks det blendede måltid i køleskab i lukket beholder efter brug
- Blendet mad må max være 2 timer i rumtemperatur
- Blendet mad kan opbevares i 24-48 timer i køleskabet
- Blendet mad kan opbevares i fryseren i 1-3 måneder (Retter med fisk og kød kortere tid end retter uden)
- Frosne måltider skal optøs i køleskab og derefter bruges indenfor max 48 timer
- Frosne måltider med fisk eller kød koges op igen før brug
Udstyr
- Alt udstyr brugt, såsom blender, skal rengøres i varmt sæbevand og lufttørre eller ifølge fabrikantens retningslinjer.
For mere info om hygiejne, se Fødevarestyrelsens guide til gode køkkenvaner