Udstyr

Sprøjter til sondemad

Der er stor forskel på ernæringssprøjterne fra de forskellige producenter. Nedenfor forsøger vi at give et overblik over størrelse, forskellen på engangs- eller flergangssprøjter og brugervenlighed.

De sprøjter, der sælges i Danmark, er primært af mærket Medicina, GBUK, Danumed eller Flocare (kaldes nogle gange GBUK, version 2). Vi har afprøvet engangs- og flergangssprøjter fra de fire mærker og sammenlignet dem herunder.

STØRRELSE

De fleste, der giver blendet sondemad, bruger sprøjter i størrelsen 60 ml eller 100 ml. 100 ml er smart, fordi du behøver færre sprøjter, men omvendt kan det være hårdere at trykke en stor sprøjte i bund end en mindre sprøjte. Engangssprøjter fås både i 60 ml og 100 ml. Flergangssprøjterne fås ikke større end 60 ml., med undtagelse af Flocare, som også har en flergangssprøjte i 100 ml. Vær opmærksom på materiale og brugervenlighed jf. nedenstående.

FLERGANGS- ELLER ENGANGSSPRØJTER

Hvis du har overskud til at rengøre sprøjterne efter hvert brug, er der flere fordele ved at bruge flergangssprøjter. Bl.a. kan nævnes:

  • Ved at bruge sprøjterne flere gange, mindsker vi forbruget af plast.
  • Nogle flergangssprøjter er nemmere at trykke i bund (se herunder)

Engangssprøjterne fra producenterne ligner hinanden i udformning og materialevalg. Derimod er der stor forskel på ernæringssprøjterne til flergangsbrug fra de forskellige producenter. Se nærmere på billedet herunder.

Sprøjterne er alle lavet af Polypropylen, som er en almindelig fødevaregodkendt plasttype, der er nem at genanvende.

På billedet kan man se, at sprøjterne umiddelbart ligner hinanden med undtagelse af en ting; bredden af den sorte ring i bunden af sprøjten. Sprøjten fra Medicina har den smalleste ring, derefter sprøjten fra GBUK. Sprøjten fra Flocare har den bredeste ring. (OBS. Der er ikke billede af sprøjten fra Danumed).

BRUGERVENLIGHED

Vi har lavet et mini-forsøg, som udelukkende er baseret på vores subjektive fornemmelse for brugervenligheden. Forsøget viste, at det er betydeligt nemmere at trykke en sprøjte med smal ring i bund end en med bredere ring. Når sprøjterne bruges mange gange, bliver den brede ring hurtigere træg at trykke i bund end de sprøjter med den smalle ring.

Når flergangssprøjterne skal rengøres, er det nemmere at rengøre en sprøjte med smal, sort ring end en med en bredere ring.

Flergangssprøjter skal rengøres med varmt sæbevand mellem hvert brug og må ikke bruges til flere forskellige personer.

Tip: Hvis sprøjten er træg, kan du smøre gummiringen med lidt madlavningsolie.

NÅR DU SKAL BESTILLE

Hvis du vil bestille flergangssprøjter med den smalle, sorte ring kan du spørge efter:

  • Flergangssprøjter fra Medicina, GBUK eller Danumed.
  • Flergangssprøjter med O-ring
  • Flergangssprøjter med smal, sort ring.

De forhandlere vi har talt med, har både engangs- og flergangssprøjter, hvis de ikke har udsolgt.

FARVEN LILLA

Ved du hvorfor sprøjten er lilla? Man har besluttet at ”ender” (eller ”tuttelutter”, som jeg kalder dem), der passer til enteral sondemad og altså har en skruefunktion (kaldet Enfit) skal være lilla. Sådan er det i hele verden. På den måde mindsker man risikoen for at give medicin, væske eller mad i en forkert ”port” og dermed gøre skade på patienten.

Se andre indlæg

Opskrift

Professorens energigrød

Opskriften her er en justeret udgave af professorens energigrød fra bogen Magtfulde mikrober. Læs mere om fordelene og baggrunden for denne opskrift her. En grød, der er fyldt af præbiotiske råvarer og ...
Læs mere
Værd at vide

Hvordan man starter op med at blende sondemad (Del 2 af 2)

Indlægget er lavet til dem, der gerne vil starte med at blende mad, men også til sundhedsfaglige som savner viden på området. Indlægget er anden del ud af to. God ...
Læs mere
Livet med Sonde

Hverdagsliv med børnefamilie, sondemad og aflastning

Vil du fortælle om dig selv? Jeg er 36 år og bor i Silkeborg med min mand, Thomas og vores tre børn Theodor, Alma og Ella på hhv. 8 år, ...
Læs mere

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vil du have besked, når Bellyfood lancerer sine måltider, og modtage løbende opdateringer ca. hver anden måned?