Værd at vide

(Sonde)mad i farver

Når vi taler om sondemad handler det ofte om næringsindhold og om at ”få nok”. Det er synd, fordi vi glemmer alt det som mad og måltider også er, udover den rette næring.

Et måltid består for de fleste af:

  • Socialt samvær
  • Duft
  • Smag (de 5 grundsmage: sød, salt, sur, umami, bitter)
  • Farve
  • Lyd
  • Føle
  • At blive tilpas mæt

I opslaget sætter vi fokus på farve og hvad det betyder for sondemåltidet.

Historisk set bruger mennesker synssansen til at få øje på mad, modsat nogle dyr som bruger lugte- eller høresansen. Synssansen er sammen med lugtesansen med til at sikre, at det vi spiser, er sikkert at spise og næringsrigt.

Cephaliske reflekser

Hvis vi med vores syn konkluderer at maden er ok, igangsættes fordøjelsen allerede her gennem de såkaldte cephaliske reflekser. Reflekserne forøger bl.a. mængden af spyt i munden, sætter gang i insulinudskillelse fra bugspytkirtlen og udskillelse af mavesyre i maven. Både insulin og mavesyre er af afgørende betydning for god fordøjelse af maden.

Derfor er det ikke ubetydeligt at sondemåltider også ser appetitlige ud og afspejler det, man får i maven. Eller alternativt at sondemåltidet serveres sammen med den mad som resten af selskabet spiser.

Råvarer med farve

Forslag til råvarer du kan bruge i dine blendede måltider for at give dem appetitlige farver:

  • Tomater
  • Rødbede
  • Blåbær
  • Gulerod (eller gulerodsjuice)
  • Friskrevet gurkemeje
  • Karry
  • Spinat
  • Ærter
  • Broccoli

Tip: Bland ikke forskellige, kraftige farver sammen. Hvis du f.eks. bruger både rødbede og spinat i samme måltid bliver måltidet brunligt.

Spise med munden efter sondemad?

Et studie med 33 børn med sonde, der døjede med kvalme og opstød (Udgivet i 2011 i Journal of Parenteral and Enteral Nutrition) viste at når de fik sondemåltider af naturlige råvarer fremfor konventionel sondeernæring, havde over halvdelen 75-100 % reduktion i kvalme og opstød. Derudover havde 57 % af dem et større indtag af mad via munden, hvilket nok primært skyldes reduktionen af kvalme og opkast. Måske var farve, duft og konsistens på sondemåltiderne også med til at dæmpe kvalme og øge spiselysten, men det kan vi kun gisne om.


Tip: Vidste du at rød signalerer sødme? Og at grøn signalerer syrligned?

Se andre indlæg

Livet med Sonde

Beslutning om af få en mavesonde

Hvem er Pernille? Jeg hedder Pernille og er 42 år. Jeg er mor til Dagmar på 12 år som er multihandicappet. Dagmar har en, formentlig genetisk, ukendt, hjernesygdom. Jeg er …

Læs mere
Udstyr

Udstyrsordbog

Uanset om man er ny eller garvet i “sondeverdenen” er der meget forskelligt udstyr, som kan være svært at holde styr på.  Derfor har vi lavet en miniudstyrsordbog med et …

Læs mere
Livet med Sonde

Direktør og sondeernæret

Henrik Busch (62 år) har været sondeernæret siden 2019 Vil du fortælle om dig selv og hvorfor du fik sonde? Jeg hedder Henrik og er 62 år. Til daglig arbejder …

Læs mere

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vil du have besked, når Bellyfood lancerer sine måltider, og modtage løbende opdateringer ca. hver anden måned?