Indlægget er lavet til dem, der gerne vil starte med at blende mad, men også til sundhedsfaglige som savner viden på området. Indlægget er anden del ud af to. God læsning!
Sammensætning af et sondemåltid
I første del (se opslaget her) skrev vi om opstart, allergener, fibre, mængde, fordeling, vægtøgning og observering af symptomer. Her beskrives de forskellige tilgange til at blende sondemad. Man kan vælge enten at bruge en tallerkenmodel, beregne det man sammensætter eller bruge opskrifter.
Tallerkenmodel
Nogen vælger at tage en tallerken med mad og blende. Det er ofte noget man kan, når man har en føling med, hvordan råvarerne skal fordeles og når der er vægtstabilitet og der ikke er behov for at kende det nøjagtige energiindhold og fordeling af protein, kulhydrat og fedt. Det er smart at tage udgangspunkt i en tallerkenmodel, så man husker at der både skal være kulhydrater, proteiner, frugt, grønt og fedt.
For normalkosten anbefales det, at en tallerken fordeles, så ca.:
- 2/5 er kartofler, ris, brød og pasta
- 2/5 er grøntsager og frugt
- 1/5 er kød, fisk, fjerkræ, æg, linser og bønner
For en blendet kost, skal man også tilføje:
- Fedtstof (F.eks. oliven- eller rapsolie)
- Væske med kalorier (F.eks. mælk, juice, plantedrik eller fond)
Y-tallerkenmodellen er god at tage udgangspunkt i, men da der er forskellige indhold af stivelse i kulhydrater, varierer det, hvor meget væske der er behov for, for at ramme en god konsistens. Der er også stor forskel på energifordelingen og energiindhold i diverse råvarer og væsker. Har man behov for at have bedre styr på mængden af kalorier og fordelingen af næringsstofferne er de efterfølgende beskrevne metoder bedre.
Beregne
Man kan også selv lave beregninger. Der findes apps, der gør det lettere, f.eks. appen Lifesum eller Madlog. Her kan man kan indtaste, hvad der spises i løbet af en dag, eller en opskrift og se om man rammer en optimal energifordeling. Ifølge de Nordiske næringsstofanbefalinger, skal man hos personer over 2 år forsøge at ramme en energifordeling med energiprocenter (E %) på omkring:
45-60 E % fra kulhydrat
25-40 E % fra fedt
10-20 E % fra protein.
Alt efter alder, tolerance og evt. sygdom er der mere nøjagtige anbefalinger. Fx må der gerne være op til 50 E% fedt i måltidet og tilsvarende lavere indhold af kulhydrater, hvis der er problemer med at rumme mængderne af den anbefalede energifordeling for en normalkost.
Opskrifter
Man kan også vælge at følge opskrifter, så man ved, hvor mange kalorier måltidet giver. Se vores opskrifter på hjemmesiden. Opskrifterne er generelle, så hør din diætist om de er brugbare for dig. Vi prøver så vidt muligt at lave varierede opskrifter med råvarer man normalt bruger i sit køkken og uden tilsat sukker. Opskrifterne er på ca. 100 kcal pr. 100 ml, så det er let at bytte rundt på dem i en sondemadsplan. Opskrifterne er lavet, så de har den energifordeling af kulhydrat, protein og fedt man anbefaler for en god og varieret kost.
Har man imidlertid behov for mere kalorieholdige måltider, kan der tilsættes mere fedtstof. Tilsættes 5 g ekstra fedtstof til opskrifterne øges energiindholdet ca. til 108 kcal/100 ml og 10 g fedtstof øger til 116 kcal/100 ml.
Vi håber opslaget giver mere klarhed, tryghed og lyst til at begynde at blende sondemåltider. Har du sonde, er du pårørende til en med sonde, diætist eller læge og har spørgsmål er du meget velkommen til at kontakte os.