Værd at vide

Hvordan man starter op med at blende sondemad (Del 2 af 2)

Indlægget er lavet til dem, der gerne vil starte med at blende mad, men også til sundhedsfaglige som savner viden på området. Indlægget er anden del ud af to. God læsning!

Sammensætning af et sondemåltid 

I første del (se opslaget her) skrev vi om opstart, allergener, fibre, mængde, fordeling, vægtøgning og observering af symptomer.  Her beskrives de forskellige tilgange til at blende sondemad. Man kan vælge enten at bruge en tallerkenmodel, beregne det man sammensætter eller bruge opskrifter.

Tallerkenmodel

Nogen vælger at tage en tallerken med mad og blende. Det er ofte noget man kan, når man har en føling med, hvordan råvarerne skal fordeles og når der er vægtstabilitet og der ikke er behov for at kende det nøjagtige energiindhold og fordeling af protein, kulhydrat og fedt. Det er smart at tage udgangspunkt i en tallerkenmodel, så man husker at der både skal være kulhydrater, proteiner, frugt, grønt og fedt.

For normalkosten anbefales det, at en tallerken fordeles, så ca.:

  • 2/5 er kartofler, ris, brød og pasta 
  • 2/5 er grøntsager og frugt 
  • 1/5 er kød, fisk, fjerkræ, æg, linser og bønner

For en blendet kost, skal man også tilføje:

  • Fedtstof (F.eks. oliven- eller rapsolie) 
  • Væske med kalorier (F.eks. mælk, juice, plantedrik eller fond)

Y-tallerkenmodellen er god at tage udgangspunkt i, men da der er forskellige indhold af stivelse i kulhydrater, varierer det, hvor meget væske der er behov for, for at ramme en god konsistens. Der er også stor forskel på energifordelingen og energiindhold i diverse råvarer og væsker. Har man behov for at have bedre styr på mængden af kalorier og fordelingen af næringsstofferne er de efterfølgende beskrevne metoder bedre. 

Beregne

Man kan også selv lave beregninger. Der findes apps, der gør det lettere, f.eks. appen Lifesum eller Madlog. Her kan man kan indtaste, hvad der spises i løbet af en dag, eller en opskrift og se om man rammer en optimal energifordeling. Ifølge de Nordiske næringsstofanbefalinger, skal man hos personer over 2 år forsøge at ramme en energifordeling med energiprocenter (E %) på omkring:

45-60 E % fra kulhydrat

25-40 E % fra fedt 

10-20 E % fra protein. 

Alt efter alder, tolerance og evt. sygdom er der mere nøjagtige anbefalinger. Fx må der gerne være op til 50 E% fedt i måltidet og tilsvarende lavere indhold af kulhydrater, hvis der er problemer med at rumme mængderne af den anbefalede energifordeling for en normalkost. 

Opskrifter

Man kan også vælge at følge opskrifter, så man ved, hvor mange kalorier måltidet giver. Se vores opskrifter på hjemmesiden. Opskrifterne er generelle, så hør din diætist om de er brugbare for dig. Vi prøver så vidt muligt at lave varierede opskrifter med råvarer man normalt bruger i sit køkken og uden tilsat sukker. Opskrifterne er på ca. 100 kcal pr. 100 ml, så det er let at bytte rundt på dem i en sondemadsplan. Opskrifterne er lavet, så de har den energifordeling af kulhydrat, protein og fedt man anbefaler for en god og varieret kost. 

Har man imidlertid behov for mere kalorieholdige måltider, kan der tilsættes mere fedtstof. Tilsættes 5 g ekstra fedtstof til opskrifterne øges energiindholdet ca. til 108 kcal/100 ml og 10 g fedtstof øger til 116 kcal/100 ml. 

Vi håber opslaget giver mere klarhed, tryghed og lyst til at begynde at blende sondemåltider. Har du sonde, er du pårørende til en med sonde, diætist eller læge og har spørgsmål er du meget velkommen til at kontakte os.

Se andre indlæg

Opskrift

Sansesjov i juletiden

Der er masser af gode muligheder for at dufte, røre, se og måske smage spændende krydderier og madvarer i juletiden. Vi har samlet et par simple og velkendte aktiviteter med …

Læs mere
Værd at vide

Sunde tarme

Der er for tiden stor fokus på, hvilken type kost, der er god for tarmene. De seneste år har man fundet ud af hvor stor en betydning bakterierne i tarmene …

Læs mere
Opskrift

Rugbrødsblend med torskerogn

Hvilken væske skal man blende med? Hvilken væske er bedst at blende med, afhænger af hvad målet er og selvfølgelig hvad man tåler. Her er et eksempel på den store …

Læs mere

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vil du have besked, når Bellyfood lancerer sine måltider, og modtage løbende opdateringer ca. hver anden måned?