Opskrift

Professorens energigrød

Opskriften her er en justeret udgave af professorens energigrød fra bogen Magtfulde mikrober. Læs mere om fordelene og baggrunden for denne opskrift her. En grød, der er fyldt af præbiotiske råvarer og som ovenikøbet er flydende og god for tarmbakterierne. Man kan fristes til at sige, at den er et perfekt sondemåltid. Herunder har vi forsøgt at forklare hvorfor det ikke altid er tilfældet og hvad man skal overveje. Se opskriften sidst i opslaget.

 

Energi er et ord, der godt kan tolkes forskelligt, fordi man både kan bruge ordet om noget der har et højt kalorieindhold eller om noget, der giver energi i form af, at man er vågen og energisk. Sidstnævnte er det, der menes om Professorens energigrød. Udregninger viser, at grøden har et
lavt indhold af kalorier og med en skæv energifordeling. Opskriften giver 53 kcal/221 kJ pr. 100 g. Den har en masse kalorier fra fedt, men ikke nok i protein og kulhydrat. I den justerede opskrift har vi kompenseret for det lave kalorieindhold og fordelingen ved at skifte te ud med appelsinjuice og tilsætte honning for flere kulhydrater, der ikke fortykker for meget, samt jordnøddesmør/mandelsmør, som bidrager med kalorier, fedt og proteiner. Dermed bliver kalorieindholdet og energifordelingen langt mere brugbar som sondemad.

 

Husk at, vores opskrifter er til inspiration. Der er forskel fra person til person på, hvad der er et godt sondemåltid. Måltidet skal måske være mere eller mindre fiber-, fedt- eller proteinholdigt, alt efter
hvem der skal have det. Nogle har også individuelle præferencer og foretrækker måske et måltid, der er så tæt på resten af familiens måltider som muligt. Eller et måltid, hvor der er skarpere fokus på udvalgte (og fravalgte) ingredienser og næringsindhold. Håber vores opskrifter kan inspirere. Vi
anbefaler, at du har en diætist med på sidelinjen som sparringspartner.

Velbekomme!

 

BLENDEOPSKRIFT PÅ PROFESSORENS ENERGIGRØD
GIVER EN PORTION PÅ 500G

34 g Avocado

38 g Spinat

38 g Vindruer

38 g Broccoli

23 g Bønnespirer

17 g Valnødder

15 g Jordnødde- eller mandelsmør

2 g Tang

8 g Persille

4 g Ingefærrod

11 g Citronsaft

8 g Honning

76 g Skyr

190 g Appelsinjuice

 


Måltidet giver pr. 100 g:

100 kcal/420 kJ

5,0 g fedt/10,0 g kulhydrat/4,0 g protein. 

Fordeling i Energiprocent er: 45 E % fedt, 39 E % kulhydrat, 17 E % protein


Fremgangsmåde

  • Afvej ingredienser
  • Skyl frugt og grøntsager grundigt
  • Blancher bønnespirer
  • Giv evt. hele blendet et par minutters opkog, alt efter sondebrugerens tolerance (kogte frugter og grøntsager fordøjes lettere)
  • Blend længe, alt efter hvor kraftig en blender der bruges
  • Si måltidet før brug, selv om det ser klumpeløst ud
  • Lav små bank med beholderen i bordet, for at fjerne luftbobler
  • Hold god køkkenhygiejne. Se her.

Se andre indlæg

Opskrift

Juleand med rødkålssalat

Blendeopskrift på juleand m. kartofler, sauce og rødkålssalat. Giver en portion på ca. 520 g. Efter manges ønsker har vi lavet en opskrift på juleand med alle de klassiske ingredienser, der ...
Læs mere
Udstyr

Udstyrsordbog

Uanset om man er ny eller garvet i “sondeverdenen” er der meget forskelligt udstyr, som kan være svært at holde styr på.  Derfor har vi lavet en miniudstyrsordbog med et ...
Læs mere
Værd at vide

Hvordan man starter op med at blende sondemad (Del 1 af 2)

Indlægget er lavet til dem, der gerne vil starte med at blende mad, men også til sundhedsfaglige som savner viden på området. Indlægget er første del ud af to. God ...
Læs mere

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vil du have besked, når Bellyfood lancerer sine måltider, og modtage løbende opdateringer ca. hver anden måned?