Opskriften her er en justeret udgave af professorens energigrød fra bogen Magtfulde mikrober. Læs mere om fordelene og baggrunden for denne opskrift her. En grød, der er fyldt af præbiotiske råvarer og som ovenikøbet er flydende og god for tarmbakterierne. Man kan fristes til at sige, at den er et perfekt sondemåltid. Herunder har vi forsøgt at forklare hvorfor det ikke altid er tilfældet og hvad man skal overveje. Se opskriften sidst i opslaget.
Energi er et ord, der godt kan tolkes forskelligt, fordi man både kan bruge ordet om noget der har et højt kalorieindhold eller om noget, der giver energi i form af, at man er vågen og energisk. Sidstnævnte er det, der menes om Professorens energigrød. Udregninger viser, at grøden har et
lavt indhold af kalorier og med en skæv energifordeling. Opskriften giver 53 kcal/221 kJ pr. 100 g. Den har en masse kalorier fra fedt, men ikke nok i protein og kulhydrat. I den justerede opskrift har vi kompenseret for det lave kalorieindhold og fordelingen ved at skifte te ud med appelsinjuice og tilsætte honning for flere kulhydrater, der ikke fortykker for meget, samt jordnøddesmør/mandelsmør, som bidrager med kalorier, fedt og proteiner. Dermed bliver kalorieindholdet og energifordelingen langt mere brugbar som sondemad.
Husk at, vores opskrifter er til inspiration. Der er forskel fra person til person på, hvad der er et godt sondemåltid. Måltidet skal måske være mere eller mindre fiber-, fedt- eller proteinholdigt, alt efter
hvem der skal have det. Nogle har også individuelle præferencer og foretrækker måske et måltid, der er så tæt på resten af familiens måltider som muligt. Eller et måltid, hvor der er skarpere fokus på udvalgte (og fravalgte) ingredienser og næringsindhold. Håber vores opskrifter kan inspirere. Vi
anbefaler, at du har en diætist med på sidelinjen som sparringspartner.
Velbekomme!
BLENDEOPSKRIFT PÅ PROFESSORENS ENERGIGRØD
GIVER EN PORTION PÅ 500G
34 g Avocado
38 g Spinat
38 g Vindruer
38 g Broccoli
23 g Bønnespirer
17 g Valnødder
15 g Jordnødde- eller mandelsmør
2 g Tang
8 g Persille
4 g Ingefærrod
11 g Citronsaft
8 g Honning
76 g Skyr
190 g Appelsinjuice
Måltidet giver pr. 100 g:
100 kcal/420 kJ
5,0 g fedt/10,0 g kulhydrat/4,0 g protein.
Fordeling i Energiprocent er: 45 E % fedt, 39 E % kulhydrat, 17 E % protein
Fremgangsmåde
- Afvej ingredienser
- Skyl frugt og grøntsager grundigt
- Blancher bønnespirer
- Giv evt. hele blendet et par minutters opkog, alt efter sondebrugerens tolerance (kogte frugter og grøntsager fordøjes lettere)
- Blend længe, alt efter hvor kraftig en blender der bruges
- Si måltidet før brug, selv om det ser klumpeløst ud
- Lav små bank med beholderen i bordet, for at fjerne luftbobler
- Hold god køkkenhygiejne. Se her.