De fleste maver fungerer bedst, hvis man får tilstrækkeligt væske, fibre og fysisk aktivitet. Det er ikke alle der har mulighed for at være fysisk aktive og så kan det være man har behov for noget ekstra til at hjælpe systemet.
Skal der gang i maven, kan man i denne opskrift fx bytte abrikoser ud med svesker. Svesker indeholder høje koncentrationer af det naturligt forekommende sukker sorbitol, som trækker væske ind i tarmene, som fremmer afføringen.
Hvor store mængder og hvad man har behov for er individuelt, så spørg din diætist til råds.
BLENDEOPSKRIFT PÅ HAVREGRYN MED BÆR
GIVER EN PORTION PÅ 502G
34g Havregryn
40g Jordbær (Frost er fint)
30g Gulerod
20g Banan
20g Tørret abrikos/svesker
20g Mandler
7g Rå Ingefær
1g Salt
330g Letmælk
Tilsæt evt. ½ tsk. Kanel (Bruges kanel ofte, så sørg for at det er ægte Ceylon kanel)
Fremgangsmåde
- Afvej ingredienserne (Billedet viser ikke afmålte ingredienser).
- Skær ingredienser i mindre tern.
- Giv bær et opkog i mælken (Frosne bær skal koge 1 min.)
- Kogte grøntsager fordøjes og blendes lettere, så kog evt. gulerødder og ingefær med.
- Afkøl og put alle ingredienser i blender.
- Blend længe, alt efter hvor kraftig en blender der bruges.
- Si måltidet før brug, selv om det ser klumpeløst ud.
- Bank beholderen i bordet, for at fjerne luftbobler.
- Husk den god køkkenhygiejne. Læs her.
Vores opskrifter er til inspiration. Der er forskel fra person til person på, hvad der er et godt sondemåltid. Måltidet skal måske være mere eller mindre fiber-, fedt- eller proteinholdigt, alt efter hvem der skal have det.
Nogle har også individuelle præferencer og foretrækker måske et måltid, der er så tæt på resten af familiens måltider som muligt. Eller et måltid, hvor der er skarpere fokus på udvalgte (og fravalgte) ingredienser og næringsindhold.
Håber vores opskrifter kan inspirere. Vi anbefaler, at du har en diætist med på sidelinjen som sparringspartner.
Måltidet pr. 100 g:
100 kcal/420 kJ
3,7 g fedt/12 g kulhydrat/4,5 g protein.
Fordeling i Energiprocent er: 34 E % fedt, 48 E % kulhydrat, 18 E % protein.