Livet med Sonde

Sondemad

sondemad i skåle

Er du ny i ”sonde-verdenen”? Vi har spurgt mennesker med eller pårørende til mennesker med sonde, hvad de ville have spurgt om, da de var helt nye til sondemad. Spørgsmålene er blevet til denne artikel.

sondemad
Økologisk sondemåltid med kylling & kikærter (12 stk)

Hvad er sondemad?

Sondemad er mad, der er sammensat så det kan gives gennem en sonde. Det kan være sammensat af fødevareisolater såsom pulveriseret kulhydrat (maltodextrin), proteinpulver, vitamin- og mineralpulver o.l. Det kan også være blendet mad, sammensat af råvarer, du har i dit eget køkken. Sondemad fra Bellyfood er sammensat af naturlige råvarer og tilberedt, så det er nemt og sikkert at bruge. I denne artikel kan du læse om emner inden for sondemad:

Hvorfor kan man have brug for sonde?

Der er mange årsager til, at man kan have brug for sondemad. Listen herunder beskriver nogle årsager, men er ikke fyldestgørende:

Hvordan giver man sondemad?

Sondemad gives oftest i mavesækken enten gennem en tynd slange i næsen (nasalsonde) og ned til mavesækken eller via en slange der opereres direkte ind i maven (mavesonde/PEG sonde) eller en lille ventil (knapsonde), med adgang til mavesækken. Sidstnævnte vælges oftest ved længerevarende behov for sondeernæring, da den er lille og mindst generende.

Ved risiko for at fejlsynke væske og mad ned i lungerne(aspiration) kan sonde også anlægges i tolvfingertarmen (duodenum) eller tyndtarmen (jejunum). I særlige tilfælde, hvis man ikke kan optage næringsstofferne via tarmsystemet, kan det være nødvendigt at ernæringen gives udenom tarmsystemet (parenteral ernæring). Ved parenteral ernæring gives næringen direkte i blodbanen, og det er derfor ikke muligt at bruge sondeernæring.  Hvis sonden derimod ligges i mavesækken, kan man som udgangspunkt få det mad, man også ville have spist med munden, hvis man kunne.

Sondemad kan gives med en pumpe eller med en ernæringssprøjte direkte i sonden. Ingen af delene er svært, men det kræver lidt mere udstyr og oplæring at give maden med pumpe.

Er det ubehageligt at få sondemad?

Hvis sonden ligger rigtigt, skal det ikke være ubehageligt at få sondemad. En nasalsonde kan føles generende i svælget for nogle og det kan også være generende, at den sidder i vejen og er meget synlig. En mavesonde anlægges ved operation, som kan være forbundet med smerter i tiden umiddelbart efter. Fælles er, at når sonden er placeret (og helet), så gør det ikke ondt at få sondemad. Flere fortæller, at de ikke mærker at få mad, men godt kan smage maden, når de f.eks. slår en bøvs eller får et opstød. Derfor har det betydning at den mad, der gives også ”smager godt” efter måltidet.

nasalsonde
Sondemåltid med quinoa og ærter forventes på lager igen til oktober. Klik her for mere info.
livet med sondemad

Hvordan er livet med sonde?

Mange mennesker lever et normalt liv på trods af behovet for sondemad. Særligt voksne nævner savnet til at ”spise rigtigt med munden” og få alle de sensoriske indtryk, mad nu engang giver, når det rammer tungen. Nogle nævner også savnet til at deltage i et måltid, men her er der mange tiltag man kan gøre, for at normalisere spisesituationen. Sørg f.eks. for at spise sammen, få serveret mad på tallerkenen, dufte, måske smage, mærke omsorg og fællesskab omkring bordet, selvom maden ikke spises.

Mange børn og voksne kan fortsætte aktiviteter som før de fik deres sonde. F.eks. kan man godt dyrke sport eller gå til svømning med en sonde. Om man kan fortsætte til fritidsinteresser o.l. afhænger i større grad af den generelle trivsel, men mange (både slutbrugere og pårørende) oplever at det giver stor livsglæde at ”fortsætte livet” i det omfang overskuddet er til det.

Klik her og læs om Henrik, Marie-Louise, Lisa, Anne og Pernille, som alle har ”sondemad” tæt inde på livet.

Se andre indlæg

Udstyr

Udstyrsordbog

Uanset om man er ny eller garvet i “sondeverdenen” er der meget forskelligt udstyr, som kan være svært at holde styr på.  Derfor har vi lavet en miniudstyrsordbog med et …

Læs mere
Opskrift

Omelet med grønkål

Blendeopskrift på omelet med grønkål. Giver en portion på 500 g. 70 g Franskbrød 70 g Kogt æg 40 g Grønkål 40 g Grønne bønner 22 g Champignon 8 g …

Læs mere
Livet med Sonde

Hverdagsliv med børnefamilie, sondemad og aflastning

Vil du fortælle om dig selv? Jeg er 36 år og bor i Silkeborg med min mand, Thomas og vores tre børn Theodor, Alma og Ella på hhv. 8 år, …

Læs mere

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vil du have besked, når Bellyfood lancerer sine måltider, og modtage løbende opdateringer ca. hver anden måned?