Udstyr

Udstyrsordbog

Uanset om man er ny eller garvet i “sondeverdenen” er der meget forskelligt udstyr, som kan være svært at holde styr på. 

Derfor har vi lavet en miniudstyrsordbog med et udpluk af noget af det udstyr man kan bruge til at give sondemad. 

Billederne herunder viser, hvordan udstyret kan se ud, men der findes mange flere forskellige typer forlængerslanger, ernæringssprøjter mm. Udseende og udformning kan variere fra producent til producent. 

 

FORLÆNGDERSLANGE

Fæstnes på sonden og fås typisk i længderne 30cm og 60cm.

De kan købes med enkelt eller dobbeltport, så man kan give mad og medicin/vand samtidig. Med dobbelt indgang kaldes de Y-forlængerslanger. De fås med vinklet eller lige studs, hvor de fæstnes ved sonden.

 

ERNÆRINGSSPRØJTER

Sprøjterne findes med smal og bred gummiring. Sprøjterne fås i forskellig størrelser.  “Tutten” med gevind kaldes ENFIT. Vi hører at flergangssprøjter med den smalle ring glider lettest, f.eks. fra Medicina. Du kan også se uddybende indlæg om ernæringssprøjter HER.

 

 SMÅT TILBEHØR

Der findes mange forskellige typer “småt tilbehør”. Hvis der er noget du “drømmer om”, så spørg leverandøren om mulighederne. Billedet herunder viser nogle af mulighederne. Til venstre ses hætter til at sætte på sprøjten. Til højre ses flaskeadaptere til at sætte på f.eks. medicinflasker, så man let kan trække medicinen op med en ernæringssprøjte. Flaskeadaptere i str. 12-15mm passer til poserne fra Bellyfood og gør det dermed nemmere at trække maden direkte ud af posen med en ernæringssprøjte. 

 

MADBEHOLDER

Beholderen til venstre kan bruges, hvis man vil give Bellyfood eller blendet mad med pumpe. Man kan omhælde Bellyfood i beholderen og blande med vand, så det kan gives med ernæringspumpe. Beholderen på billedet kaldes en container. Man kan også få poser til samme formål, de hedder fx Flexibaggle.

Sondemadsflasken til højre kan bruges i stedet for en sprøjte, hvor man kan opbevare sondemaden i og give direkte i forlængerslangen. Nogen synes det er mere behageligt end at bruge ernæringssprøjte eller en god afveksling. (Så sparer man også både ernæringssprøjte, beholder og ernæringssæt til pumpe og pumpe.)

 

ERNÆRINGSSÆT

Ernæringssæt bruges, når man giver sondemad med pumpe. De fås i forskellige længder og åbninger; Nogle, der passer direkte til ernæringsprodukter, andre, der passer til sutteflasker, sondemadsflasker o.l. Billedet herunder viser to eksempler på ernæringssæt. 

 

PILLEKNUSER MED GEVIND

Den lille pilleknuser kan knuse f.eks. vitaminpiller, så de kan gives i en sonde. 

 

FARVEN LILLA

Ved du hvorfor sprøjter og andet udstyr er lilla? Man har besluttet at ”ender” (eller ”tutter”, som vi kalder dem), der passer til enteral sondemad og altså har en skruefunktion (kaldet ENFIT) skal være lilla. Sådan er det i hele verden. På den måde mindsker man risikoen for at give medicin, væske eller mad i en forkert ”port” og dermed gøre skade på patienten. 

Se andre indlæg

Værd at vide

Alle har gavn af kosttilskud – men hvilke?

Fødevarestyrelsen og Sundhedsstyrelsen har en række anbefalinger til personer, som befinder sig i en særlig situation, der gør, at et tilskud til kosten kan være en god idé. Generelt viser …

Læs mere
Presse

Artikel om hjemmeblendet sondemad versus kommerciel sondeernæring

Foreningen Sygeplejerskens Fag og Forskning har udgivet en artikel hjemmeblendet sondemad versus kommerciel sondeernæring. Artiklen er skrevet af Pia Overgaard Bjørn (vores Pia 😊) og sammenfatter nogle af de konklusioner, …

Læs mere
Opskrift

Sansesjov i juletiden

Der er masser af gode muligheder for at dufte, røre, se og måske smage spændende krydderier og madvarer i juletiden. Vi har samlet et par simple og velkendte aktiviteter med …

Læs mere

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vil du have besked, når Bellyfood lancerer sine måltider, og modtage løbende opdateringer ca. hver anden måned?