Livet med Sonde

Madlavning til alle

Vil du fortælle om dig selv?

Jeg hedder Susan og er 46 år. I dag arbejder jeg i en almindelig institution i Ishøj med at sanke (samle frugter, bær, urter o.l. i naturen) og lave mad med og til børnene. Fra 2018 til 2022 arbejdede jeg som kostfaglig eneansvarlig i specialinstitutionen Guldregn i Valby.

Jeg er uddannet sundheds- og ernæringsekspert og har tidligere arbejdet i torvehallerne for en spansk/italiensk delikatesseafdeling, hvor der var fuld fart over feltet. Jeg trængte til et sceneskift og i 2017 fik jeg et barselsvikariat i specialinstitutionen Hvalen på Islands brygge, som er en institution primært for børn med autisme. Da vikariatet stoppede, blev jeg tilbudt stillingen i Guldregn.

Guldregn er en specialinstitution for børn fra 0-6 år, som har betydelige og varige fysiske eller psykiske funktionsnedsættelser. Der er ca. 32 børn og 25 voksne. For tiden er der 6 børn i Guldregn med sonde, men det er af forskellige årsager ikke alle, der får blendet mad i sonden.

Hvad lavede du af mad – hvorfor og hvordan?

Jeg lavede morgenmad, formiddagsmad, frokost og eftermiddagsmad til alle børnene i Guldregn. Vi havde en fiske-, vegetar-, rugbrøds-, suppe- og køddag i ugen. Køddagen omdøbte jeg til kalkundag. Kalkun er budget- og klimavenligt og så passer det til de flestes råvarepræferencer.

Jeg lavede et utal af konsistenser; fra babymad til noget sprødt. Og flydende mad til dem med sonde. Jeg prøvede at lave mad, som alle med fysiske handicaps kunne spise, men børn med autisme har også ofte konsistens- og råvarepræferencer. Nogle spiste kun pasta, ris eller bulgur og de skulle selvfølgelig også kunne få deres mad i børnehaven.

Er det den samme mad, der gives i sonde som til dem, der spiser med munden?

Ja. Jeg tog altid udgangspunkt i det der var på menuen, undtagen når der var rugbrødsdag. Jeg synes rugbrød er svært at blende ordentligt. Når jeg lavede sondemad, næringsberegnede jeg altid på maden. Typisk er der et særligt ønske fra sundhedsfaglige og familie om at kende næringsindhold, så man er sikker på at barnet får den næring, det har behov for, for at trives. Nogle af børnene med sonde har ikke mulighed for at fortælle om de er mætte eller sultne og det er endnu en god grund til at have et estimat på, om barnet får den mad, det skal.

Var der smagsprøver på menuen?

Ja. Alle fik smagsprøver hvis de måtte og ville. Vi ville gerne udfordre børnene til at udforske deres smagsløg og sanser. Jeg havde et godt samarbejde med vores ergoterapeut, Natasja. Natasja forklarede mig en konsistens eller foreslog specifikke fødevarer og så gjorde jeg mit bedste for at lave noget, som passede.

Har du nogle tanker og fif om at lave mad til børn med meget forskellige behov?

Min første indskydelse er: Stress ikke. Planlæg og strukturer dine dage, uger og måneder. Jeg lavede mange små portioner til hvert måltid. Tit var det ikke svært at lave maden, men det krævede et godt overblik og at man kan have mange bolde i luften.

Hvis man ikke har uddannelsen til at lave næringsberegninger på maden til de børn, hvor det er nødvendigt, kan man bruge apps eller regneprogrammer. Jeg har også god erfaring i at samarbejde med de andre sundhedsfaglige omkring barnet, f.eks. barnets diætist og/eller ergoterapeut.

Hvad betyder det for dig at kunne servere hjemmelavet mad til alle børnene?

Det er min faglige stolthed. Og jeg glædes når jeg ser børene udvikle sig og trives. Jeg synes mad er grundstenen til alt. Hvis man er sulten, er der ingen læring og mental energi. Jeg ønsker at alle børn skal have mulighed for at få varieret og sund mad.

Se andre indlæg

Udstyr

Sondemad med pumpe

Vi er alle forskellige og har forskellige hverdagsrutiner. Om hverdagen fungerer bedst med eller uden pumpe er også individuelt. Her har vi nævnt nogle fordele og ulemper og hvad vi …

Læs mere
Udstyr

Freearm – En ekstra hånd

FreeArm er en “ekstra arm”, der kan hjælpe med at holde diverse udstyr. Bl.a. sondemad og sprøjter. Klemmen, der sidder på FreeArm fastgøres tæt til afrundede stænger, som f.eks. på …

Læs mere
Værd at vide

Fødevaresikkerhed og hygiejne

Sådan holder du dine blendemåltider sikre Det er, ligesom det også er ved almindelig madlavning, vigtigt at holde god hånd- og fødevarehygiejne, når man tilbereder, opbevarer og administrerer sondemad. Når …

Læs mere

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vil du have besked, når Bellyfood lancerer sine måltider, og modtage løbende opdateringer ca. hver anden måned?