Udstyr

Sondemad med pumpe

Vi er alle forskellige og har forskellige hverdagsrutiner. Om hverdagen fungerer bedst med eller uden pumpe er også individuelt. Her har vi nævnt nogle fordele og ulemper og hvad vi er endt med og hvorfor. Håber det kan give inspiration.

 

FORDELE VED EN PUMPE:

 • Den, der skal give sondemaden, får frie hænder til andre opgaver
 • Kan afhjælpe gener, hvis sondemaden gives langsomt
 • Kan bruges til at give sondemad om natten
 • Man slipper for at stille den konventionelle sondemad på køl, hvis det gives i et lukket system
 • Man skåner sine hænder, ved ikke at skulle trække en sprøjte op og presse ind
 • Personen med sonde har ikke nødvendigvis personer omkring sig under måltidet (og det kan være en fordel, hvis man har brug for ro).

 

ULEMPER VED EN PUMPE:

 • Nogle vil føle at sondemåltidet bliver endnu mere unaturligt og mindre inkluderende
 • Lyden pumpen laver, kan være generende
 • Pumpens alarmering kan drille eller være overfølsom
 • Nogle pumper kan max give 400 og andre 600 ml/t, hvilket kan være for langsomt
 • Giver mindre frihedsfølelse for nogen

 

LINE SKRIVER HERUNDER LIDT OM DERES ERFARING MED PUMPEN

Da Otto fik sin sonde, startede vi med at give ham sondemad med ernæringssprøjter. Senere hen lånte vi en pumpe, som bl.a. gjorde, at Otto kunne få sin mad langsomt og samtidig havde vi frie hænder til at tilbyde Otto smagsprøver, imens han fik sondemad.

Da Otto begyndte at få hjemmeblendet mad og større mængder mad, kunne pumpen ikke længere give maden i det tempo, vi synes et måltid skulle tage for vores familie. Derfor gik vi tilbage til ernæringssprøjterne. Vi oplever, at det er en lettelse ikke at skulle være bekymret for om pumpen er ladet op og når vi er ude af huset kan vi nøjes med (lidt) mindre sondeudstyr. Lydene fra pumpen savner vi heller ikke.

 

Det er forskelligt, hvad der fungerer godt for hver enkelt person, familie og institution. Heldigvis kan man skifte i perioder og afprøve, hvad der passer bedst. Mange oplever, at sondemad af naturlige råvarer kan gives hurtigere og i større portioner.

Der er en del mennesker, der bruger Bellyfood som foretrækker at bruge pumpe. De får det til at fungere, ved at blande lidt vand i Bellyfood måltiderne.

Hvis du giver mad med ernæringssprøjte, er du måske interesseret i at læse vores indlæg om ”Free arm”.

Se andre indlæg

Opskrift

Juleand med rødkålssalat

Blendeopskrift på juleand m. kartofler, sauce og rødkålssalat. Giver en portion på ca. 520 g. Efter manges ønsker har vi lavet en opskrift på juleand med alle de klassiske ingredienser, der ...
Læs mere
Udstyr

Freearm – En ekstra hånd

FreeArm er en “ekstra arm”, der kan hjælpe med at holde diverse udstyr. Bl.a. sondemad og sprøjter. Klemmen, der sidder på FreeArm fastgøres tæt til afrundede stænger, som f.eks. på ...
Læs mere
Livet med Sonde

Hverdagsliv med børnefamilie, sondemad og aflastning

Vil du fortælle om dig selv? Jeg er 36 år og bor i Silkeborg med min mand, Thomas og vores tre børn Theodor, Alma og Ella på hhv. 8 år, ...
Læs mere

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vil du have besked, når Bellyfood lancerer sine måltider, og modtage løbende opdateringer ca. hver anden måned?