Værd at vide

Råd mod oppustethed og tarmluft

Alle har luft i tarmene. Normalt kommer man af med 0,5 til 3 liter luft dagligt. Har man for stor ophobning af luft i tarmene og besvær med at komme af med det, kan det blive ubehageligt og måske endda smertefuldt. Hvor meget tarmluft man producerer og af hvilke årsager, varierer meget fra person til person. Herunder kan du læse om nogle af de mulige årsager og løsninger.

Oppustethed kan komme af mange forskellige årsager og ikke nødvendigvis kun grundet kosten. Derfor anbefales det at gå til læge og få udelukket at der er tale om en lægelig behandlingskrævende lidelse. Har man en mistanke om noget man ikke tåler, er det en god idé at blive diagnosticeret, så man ikke skærer gode fødevaregrupper væk uden grund. Man kan hjælpe opklaringen af lidelsen på vej, ved at notere, hvad man spiser og hvornår problemerne opstår.   

 

Hvad giver luft i tarmene? 

Der er normalt to kilder til meget luft i systemet, for sondebrugere er der dog tre kilder:

  1. Tarmluft, forårsaget af at sluge luft, når du taler, spiser og drikker.
  2. De naturligt forekommende bakterier i tyktarmen, der lever i din tyktarm danner gasser. Dette sker dels ved en gæring og dels ved en nedbrydning af de kulhydrater, som ikke forinden er blevet optaget i tyndtarmen.
  3. Hos sondebrugere er den tredje kilde den luft, der kommer i blendede måltider eller luft der kommer med tilførsel af sondemad eller væske.

 

Undgå at sluge for meget luft:

  • Spis din mad langsomt. Og prøv at slappe af, mens du spiser
  • Tyg med lukket mund og tal først, når du er færdig med at tygge
  • Drik af et glas i stedet for flaske eller dåse
  • Brug ikke sugerør til at drikke
  • Undgå tyggegummi
  • Undgå kulsyreholdige drikke (sodavand, øl og danskvand)
  • Undgå overspisning
  • Undgå rygning
  • Undgå inaktivitet

 

Undgå at få luft i sonden eller din sondemad:

  • Sørg for at forlængerslangen er fyldt med mad eller væske inden du giver et måltid, ved at fylde slangen inden du sætter den på sonden.
  • Hvis du blender mad, kan du si den og/eller ”banke” beholderen med maden et par gange i bordet. På den måde vil luftbobler komme til overfladen og ”forsvinde”.
  • Hvis du blender, kan du starte med at blende maden med halvdelen af væsken. Når maden er næsten færdigblendet tilsætter du den sidste væske og blender færdig. Det er vores personlige erfaring, at der kommer mindre luftbobler i maden på denne måde.

 

Fødevarer og tarmluft

Hver fødevare påvirker hver person forskelligt, så det kan være værd at notere sig, hvilke fødevarer der blev indtaget på en dag, hvor luften er et problem. Tarmluft af fødevarer produceres typisk fra 3-7 timer efter indtagelse af fødevarer. Hvis man begynder at spise mere fiberrige fødevarer, kan man i begyndelsen opleve et lettere ubehag, oppustethed og tarmluft. Det fortager sig normalt i løbet af 1-3 uger, når systemet har vænnet sig til flere fibre og danner mindre luft. Man bør derfor øge mængden af fibrene langsomt og forøge mængden efter behov. Det er vigtigt at drikke nok væske, når man får flere fibre, så det kan blødgøre fibrene og holde tarmindholdet blødt og smidigt. At Indtage for lidt væske, sammen med flere fibre, er en klassisk årsag til hård mave.

Har man irritabel tarm, giver fibrene mere luft og ubehag end normalt og det kan være en fordel at undgå visse kulhydrater. Det er beskrevet nærmere i Low FODMAP diæten, men den vil jeg ikke komme nærmere ind på her.

Disse fødevarer er oftest årsag til mere tarmluft:

  • Broccoli, kål, rosenkål, blomkål, spirer, salater, løg, artiskokker, jordskokker, asparges (Kogte giver typisk mindre luft end rå)
  • Pærer, pæresaft, ferskner, æbler, æblejuice (Kogt giver typisk mindre luft end rå)
  • Bælgfrugter (Reducer den luft de kan give, ved at skylle bælgfrugter på dåse. Tørrede bælgfrugter, skal lægges i blød, drænes, skylles godt og koges i rent vand)
  • Mælk og mælkeprodukter (Man kan have laktoseintolerance i mild til svær grad uden at vide det, men et tegn er dannelsen af store mængder tarmluft efter indtagelsen af mælk eller visse mejeriprodukter. Yoghurt er dog undtagelsen)
  • Sødemidler (Vær på vagt overfor sødemidlerne sorbitol, mannitol og xylitol der bruges i kaloriefattige produkter, da det kan danne en masse tarmluft)

Jeg anbefaler ikke at man skærer alt, der muligvis kan give gener væk. Det vil resultere i en mangelfuld kost og gøre livet mere besværligt end hvad godt er.

 

Udluftning via sonde

Nogle personer med sonde har svært ved at komme af med luften og det kan give meget ubehag. I nogle tilfælde kan man afhjælpe problemet ved at udlufte via sonden. Har man en knapsonde, kan man sætte forlængerslangen og en sprøjte uden stempel på 10-15 minutters tid, før sondeindgift, så luften kan få lov til at sive ud. Ved en almindelig sonde, kan man ligeledes åbne op og sætte en sprøjte uden stempel til. Holdsprøjten lodret op eller læg en klud under, hvis der siver væske ud. Afprøv hvad der virker. Nogen erfarer, at det hjælper luften på vej, med lette tryk på maven eller klap på ryggen. Det kan også hjælpe at læne sig frem og tilbage og løfte knæene op mod maven. Generelt at bevæge sig, hjælper til en bedre fordøjelse og til lettere at komme af med tarmluft. Nogen trækker luften ud med sprøjte.

 

Urter og krydderier mm., der evt. kan afhjælpe tarmluft

Der findes råd, som er mere eller mindre bakket op af videnskab. Måske virker de for dig? De er heldigvis ikke skadelige at prøve.

  • Kamille, dild, fennikelfrø, basilikum, pebermynte, ingefær
  • Aloe vera juice – 2 spsk. dagligt.
  • Collagen f.eks. fra fond (Se vores blogopslag om emnet)

 

Sondestørrelse

Det er normalt, at maven bliver større i løbet af dagen, som man får den fyldt op og der dannes luft. Derfor må sonden ikke være så stram, at en naturlig udvidelse af maven bliver ubehagelig. I så fald kan man justere sonden eller overveje en større størrelse. For nogen er det tilstrækkeligt, for at løse ubehaget med luft i maven.

 

Hjælper intet, kan det skyldes:

  • Visse former for medicin
  • Forstoppelse (ved at blokere for luftafgangen)
  • Intolerans f.eks. laktose og gluten
  • Irriteret tyktarm (IBS)
  • Bakteriel overvækst

Se andre indlæg

Livet med Sonde

Sondemad på farten

Jeg hedder Zofia Christa, bor i Sønderjylland og er daglig leder af træning mm. i team Hubert. Jeg er mor til to drenge, hvoraf den yngste, Hubert på 11 år, …

Læs mere
Værd at vide

Hvordan man starter op med at blende sondemad (Del 2 af 2)

Indlægget er lavet til dem, der gerne vil starte med at blende mad, men også til sundhedsfaglige som savner viden på området. Indlægget er anden del ud af to. God …

Læs mere
Værd at vide

Sunde tarme

Der er for tiden stor fokus på, hvilken type kost, der er god for tarmene. De seneste år har man fundet ud af hvor stor en betydning bakterierne i tarmene …

Læs mere

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vil du have besked, når Bellyfood lancerer sine måltider, og modtage løbende opdateringer ca. hver anden måned?