Værd at vide

Råd mod hård mave

Forstoppelse er et problem, der generer mange. Man kan have hård afføring kortvarigt, i perioder eller det kan være et kronisk problem. Det kan give ubehag som kvalme, træthed, mavesmerter og oppustet mave. Og betyde lange toiletbesøg.

Man kan godt gå og tro at man er forstoppet, uden at være det. At man ikke har afføring hver dag, betyder ikke, at man har forstoppelse. Det er normalt at have afføring fra 3 gange om ugen til 3 gange om dagen, siger eksperterne. De mest almindelige tegn på forstoppelse er, at man har besvær ved at have afføring, har hård, tør afføring og har ubehag og uregelmæssig afføring.

Hvis en forstoppelse er kronisk eller man mener at den er fremkaldt af en medicinsk lidelse, skal man rådføre sig med sin læge, før man lægger sin kost radikalt om.

 

Hvad kan forstoppelse skyldes?

Alle mave reagerer ikke ens, men de fleste maver fungerer mest optimalt med tilstrækkelige mængder af:

  • Fibre
  • Væske
  • Fysisk aktivitet

Ofte er der tale om en kombination af flere årsager og følgende kan også spille ind:

  • Smerter
  • Bivirkninger ved medicin
  • Uhensigtsmæssige toiletvaner

 

Fibre

Hos en person, der har fået sondemad uden fibre i lang tid, skal maven langsomt tilvænnes at have fibre igen. Derfor bør man over en periode øge fibermængden gradvist. Fibre kan give afføringen fylde og modarbejde hård mave, men får man ikke tilstrækkeligt med væske, kan fiber i stedet forårsage forstoppelse. Du får bl.a. fibre fra grove kornprodukter, frugt og grøntsager, som er med til at holde på væsken i afføringen.

 

Væske

Nogle får ikke nok væske, fordi de ikke kan rumme det i maven. Her vil jeg opfordre til at læse vores skriv om ”Råd mod kvalme” og ”Råd mod dehydrering” i denne blogserie. For voksne anbefales ca. 1,5 liter væske om dagen – gerne lidt mere, hvis man har problemer med hård mave.

 

Fysisk aktivitet

Bevægelse sætter gang i tarmene. Det kan godt være, at fysisk aktivitet er godt, men hos svært syge eller personer i kørestol, kan det være en udfordring at være fysisk aktiv nok til at holde mave og tarm i gang. Men fysisk aktivitet kan også være gåture eller nogen der cykler med ens ben. Man anbefaler mindst 30 min. fysisk aktivitet dagligt. Er det ikke muligt, kan det være nødvendigt at få hjælp fra afførende midler eller fødevarer. Svesker, figner og dadler har ry for at sætte gang i maven, andre sværger til kaffe og kiwi.

 

Gode toiletvaner

Afsæt tid til toiletbesøg. Hold ikke igen. Når muligt, så gå på toilettet, når du skal. Det kan også være en hjælp for dig at få skabt en rytme, hvor du har god tid til at sidde på toilettet. Mange har gavn af at bruge en lille skammel eller lignende til fødderne, så knæene kommer lidt over hoftehøjde. Den ændrede vinkel på benene åbner tarmen. Vores moderne toiletter er desværre ikke alle designet til at vi kan komme i det der bedst kan beskrives som den naturlige skovskiderstilling, som vores system er designet til. Og lad det være sidste råd herfra 😉

Se andre indlæg

Opskrift

Omelet med grønkål

Blendeopskrift på omelet med grønkål. Giver en portion på 500 g. 70 g Franskbrød 70 g Kogt æg 40 g Grønkål 40 g Grønne bønner 22 g Champignon 8 g ...
Læs mere
Presse

Bellyfood tildeles Heyfunding legatet

Bellyfood tildeles Heyfunding legatet i 3. kvartal 2022.  Heyfunding er en online platform, der har fokus på det fulde overblik over startup økosystemet og hjælper til med matchmaking mellem startups ...
Læs mere
Opskrift

Juleand med rødkålssalat

Blendeopskrift på juleand m. kartofler, sauce og rødkålssalat. Giver en portion på ca. 520 g. Efter manges ønsker har vi lavet en opskrift på juleand med alle de klassiske ingredienser, der ...
Læs mere

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vil du have besked, når Bellyfood lancerer sine måltider, og modtage løbende opdateringer ca. hver anden måned?