Årsagerne til at man får en sonde kan være mange og meget forskellige. Hvilken alder, hvilket sygdomsforløb og hvilken ernæringshistorik man har gennemgået, er forskellig og derfor er det individuelt, hvad den mest optimale opstart er. For de fleste er det ufarligt at blende selv, men det er altid en god idé at tage en diætist eller læge, som kender personen med sondes baggrund og sygdomshistorik, med på råd*
Herunder er listet nogle punkter, som vi vil anbefale, at man overvejer før start.
Overvejelser omkring sonden og tilstanden
- Er der nogen medicinske tilstande, medicin, specialdiæt, fødevareintolerancer eller fødevareallergier man skal være opmærksom på ved opstart med blendet sondemad?
- Er den anlagte sonde egnet til blendet sondemad? En sonde anlagt i tyndtarmen eller tynde sonder under størrelse Fr/Ch 12, egner sig typisk ikke godt til blendet mad.
Overvejelser omkring sammensætningen af de blendede måltider
- Hvordan skal måltidet sammensættes for at opfylde behovene? F.eks.: Hvad er energibehovet? Er det et mål at personen med sonde skal tabe sig, have en stabil vægt eller tage på? Tag evt. vores opskrifter med til din diætist og hør om de kan bruges eller om der er individuelle hensyn der skal tages højde for.
- Hvordan fungerer maven? Hvor mange fibre og hvor meget væske indtages nu og hvad kan fungere godt i fremtiden?
- Hvor meget væske, der skal gives ved siden af? En blendet diæt indeholder ca. 75-80 % væske.
- Hvordan skal overgangen fra den nuværende sondemad til blendet sondemad være? F.eks. bør det overvejes at introducere få ingredienser ad gangen, så man kan opdage evt. allergiske reaktioner. Hvis man har haft et svært og langvarigt forløb, kan der være behov for en meget mild overgang. Den bedste overgang er individuel og det er altid en god ide at dele eventuelle bekymringer med en diætist som kender personens baggrund og sygdomshistorik.
- Er målet at supplere eller kun give hjemmeblendet sondemad? Man kan vælge om man vil give alt mad hjemmeblendet eller at det kun er nogle af måltiderne.