Livet med Sonde

Direktør og sondeernæret

Henrik Busch (62 år) har været sondeernæret siden 2019

Vil du fortælle om dig selv og hvorfor du fik sonde?

Jeg hedder Henrik og er 62 år. Til daglig arbejder jeg som selvstændig og hjælper virksomheder, hvor jeg arbejder i bestyrelsen og i advisory board. I dag samarbejder jeg med 17 virksomheder. Jeg er gift, har to voksne børn og bor i København.

Jeg fik min sonde for godt 3 år siden. Efter et mislykket forsøg på at tage mit liv var jeg indlagt i 7 uger, hvoraf 3 af ugerne var i respirator. Heldigvis kom jeg mig psykisk, men lukkefunktionen mellem mit spise- og luftrør havde fået et vred og derfor kan jeg i dag ikke synke.

Hvordan spiser du?
Det fungerer rigtigt godt at have sonden i maven. Jeg hælder min mad i en egnet pose, som hænges højt. Når jeg åbner for slangen, løber maden ind ved tyngdekraftens hjælp. Det fungerer både med juice, vand, ernæringsdrikke og blendet mad. Når jeg er hjemme blender jeg mad og på farten medbringer jeg oftest en ernæringsdrik, som ikke skal opbevares i køleskab.

Jeg holder meget af måltiderne og sidder med ved bordet, når vi spiser. Jeg tager mad på min tallerken, tygger, smager og spytter maden ud i en lille pose. Jeg er glad for mad og smager på alt, hvad jeg har lyst til.

Hvad vil du gerne fortælle pårørende til mennesker med sonde, som ikke har sprog?
Efter jeg fik min sonde, mærker jeg ikke sult. Hvis der går 6-8 timer uden mad, kan jeg fornemme at maven føles stram omkring sonden, men det er ikke en egentlig sult. I forhold til varm- og kold mad, mærker jeg ikke den store forskel. Hvis maden er meget kold, kan jeg mærke det, men det er ikke ubehageligt. En sjælden gang får jeg et surt opstød, hvor jeg kan fornemme hvilken mad, jeg har fået i sonden.

Jeg synes det er vigtigt at få varieret kost og smagsindtryk. I fremtiden håber jeg, der vil komme et bredere udvalg af sondemad, som har en variation indenfor næring og smag.

Se andre indlæg

sondemad i skåle Livet med Sonde

Sondemad

Er du ny i ”sonde-verdenen”? Vi har spurgt mennesker med eller pårørende til mennesker med sonde, hvad de ville have spurgt om, da de var helt nye til sondemad. Spørgsmålene ...
Læs mere
Værd at vide

Hvordan man starter op med at blende sondemad (Del 2 af 2)

Indlægget er lavet til dem, der gerne vil starte med at blende mad, men også til sundhedsfaglige som savner viden på området. Indlægget er anden del ud af to. God ...
Læs mere
Opskrift

Havregryn med bær

De fleste maver fungerer bedst, hvis man får tilstrækkeligt væske, fibre og fysisk aktivitet. Det er ikke alle der har mulighed for at være fysisk aktive og så kan det ...
Læs mere

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vil du have besked, når Bellyfood lancerer sine måltider, og modtage løbende opdateringer ca. hver anden måned?