Værd at vide

Sunde tarme

Der er for tiden stor fokus på, hvilken type kost, der er god for tarmene. De seneste år har man fundet ud af hvor stor en betydning bakterierne i tarmene har på helbredet. Da 70 % af immunforsvaret har base i tarmene, så det er en god investering at holde dem sunde.

Forskning viser at der er en sammenhæng mellem diversiteten af bakterier og vores helbred. Jo mere varieret vi spiser, jo større bliver diversiteten i bakterierne, hvilket styrker vores sundhed og immunforsvar, så vi bliver mere modstandsdygtige overfor infektioner og visse sygdomme.

 

Pro- eller præbiotika?

Det er bl.a. probiotiske bakterier, der bor i tarmen, som kan forhindre sygdomsfremkaldende bakterier i at vokse. Du fremmer de probiotiske bakterier ved at spise rigeligt med grøntsager og fuldkornsprodukter. Grøntsager og fuldkornprodukter indeholder nemlig bl.a. præbiotisk inulin, en type kostfiber, som de gode probiotiske bakterier lever af.

Der findes også mad tilsat probiotiske bakterier, probiotiske kosttilskud (af varierende kvalitet) og probiotika i fermenterede fødevarer, men med hensyn til hvor gavnlige de er, halter det her noget mere med dokumentationen. Så vil du være sikret en effekt, er en god variation af nedenstående anbefalede fødevarer bedre.  

Kort sagt:

Probiotika: Bakterier, der lever i vores tarme.

Præbiotika: Kostfibre, som er den ”mad” de probiotiske bakterier lever af.

Der findes efterhånden en del spændende bøger om tarmene. F.eks. den inspirerende bog Tarme i topform. Her beskrives, hvilke fødevarer man skal spise og hvilke man skal begrænse, for at få en tarm i topform. Er man blevet inspireret og gerne vil lave blendet sondemad, der er tarmvenlig, så læs med her. Husk at øge kostens fiberindhold langsomt, så tarmene bliver tilvænnet. (Læs mere i blogopslaget om tarmluft).

 

Det anbefales at bruge:

  • Alle slags grøntsager, især de fiberrige og grove af slagsen
  • Alle slags bær
  • Fisk og skaldyr
  • Fjerkræ
  • Nødder, frø og kerner
  • Surmælksprodukter og ost
  • Ris, havre, hirse, boghvede, quinoa og kartofler
  • Bælgfrugter og linser
  • Vand, te og kaffe
  • Mørk chokolade

Det anbefales at begrænse:

  • Gluten
  • Sukker
  • Okse, lam og svinekød
  • Forarbejdet pålæg
  • Færdigretter og fastfood
  • Konsistensmidler
  • Sødestoffer

Har man irritabel tarm, giver fibrene mere luft og ubehag end normalt og det kan være en fordel at undgå visse kulhydrater. Det er beskrevet nærmere i Low FODMAP diæten, men den vil jeg ikke komme nærmere ind på her.

I bogen Tarme i topform er det bl.a. en opskrift på professorens energigrød, som er lavet af Oluf Borbye Pedersen. Du kan finde en justeret version her (link til opskriften Professorens energigrød) som egner sig til blendet sondemad.

Se andre indlæg

Presse

Idékonkurrence 2021

“…Nyskabelse indenfor sondemad, der højner livskvaliteten”. Bellyfood er en af tre vindere af Idekonkurrencen 2021.  Idékonkurrencen er blevet til med støtte fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse, Aarhus Universitet, Arla Foods, Viborg Kommune, ...
Læs mere
Værd at vide

(Sonde)mad i farver

Når vi taler om sondemad handler det ofte om næringsindhold og om at ”få nok”. Det er synd, fordi vi glemmer alt det som mad og måltider også er, udover ...
Læs mere
Presse

Artikel om hjemmeblendet sondemad versus kommerciel sondeernæring

Foreningen Sygeplejerskens Fag og Forskning har udgivet en artikel hjemmeblendet sondemad versus kommerciel sondeernæring. Artiklen er skrevet af Pia Overgaard Bjørn (vores Pia 😊) og sammenfatter nogle af de konklusioner, ...
Læs mere

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vil du have besked, når Bellyfood lancerer sine måltider, og modtage løbende opdateringer ca. hver anden måned?