Værd at vide

Råd mod dehydrering

Man skal altid huske godt med væske i sommervarmen men særligt ved diarré, opkast eller sveden, skal man have ekstra væske. Generelt gælder, at hvis man ikke får tilstrækkeligt med væske, så kan man blive dehydreret, få kvalme og blive forstoppet. Kvalme kan forårsage opkastning, hvilket kun dehydrerer yderligere.
Mange skærer ned på væsken, fordi de er forkvalmede og ikke har plads til væsken i maven. Forstoppelse kan også give kvalme, så det er en ond cirkel.

Kontakt din diætist eller Pia, hvis det er tid til at se på om væskebehovet er ændret og få hjælpe til at komme af med kvalmen.

Hvad kan man gøre, hvis man er dehydreret?

Hvis man er blevet dehydreret, skal man indtage en masse væske, gerne med lidt salt i. Hvis man er kraftigt dehydreret, har diarré eller opkast, findes der pulvere med salt, bicarbonat og sukker, som fås i håndkøb. Det hjælper så væskebalancen hurtigere kan normaliseres.

Man kan også selv fremstille denne væske af nedenstående ingredienser:

  • 1 liter vand (på flaske eller kogt, hvis du er i udlandet)
  • 2 spiseskefulde almindeligt sukker
  • 1/2 teskefuld salt
  • Saften af en presset citron eller appelsin.

Selvom det er vigtigt at drikke vand, kan man godt overdrive. For meget vand kan resultere i, at nyrerne ikke kan nå at udskille nok vand, og at man kommer i underskud af mineraler i kroppen, såsom salt.

Se andre indlæg

Udstyr

Udstyrsordbog

Uanset om man er ny eller garvet i “sondeverdenen” er der meget forskelligt udstyr, som kan være svært at holde styr på.  Derfor har vi lavet en miniudstyrsordbog med et ...
Læs mere
Opskrift

Mild havregrødsblend med frugt

Dette blend er et eksempel på et meget simpelt blend, som kan bruges til opstartsfase eller sarte maver, som ikke har vænnet sig til grove grøntsager, krydderier, korn, frø og ...
Læs mere
Livet med Sonde

Madlavning til alle

Vil du fortælle om dig selv? Jeg hedder Susan og er 46 år. I dag arbejder jeg i en almindelig institution i Ishøj med at sanke (samle frugter, bær, urter ...
Læs mere

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vil du have besked, når Bellyfood lancerer sine måltider, og modtage løbende opdateringer ca. hver anden måned?